Aanleiding 
 
Afleiding speelt steeds vaker een rol bij een verkeersongeluk. Als we naar de ongeval statistieken kijken van de afgelopen jaren zien we een behoorlijke stijging door afleiding in het verkeer. Onder jongeren tussen 10 en 20 jaar oud is deze stijging het grootst. Een grote rol hierin is het grbuik van de smartphone tijdens het fietsen of lopen in het verkeer. Go Safe zonder invloed VR heeft als doel leerlingen te motiveren voor de keuze van het het meest veilige gedrag en dit om wille van hun eigenveiligheid aan te passen.
 
De lessen
Go Safe zonder afleiding VR is gericht op basisschool leerlingen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar oud. In drie klassikale lessen van ca. 45 minuten worden de leerlingen meegenomen in de wereld van afleiding. Hoe gevaarlijk is het? Waarom gebruiken wij onze telefoon in het verkeer? Hoe is het om te ervaren dat je bij een ongeval betrokken raakt (of kan raken). Zijn er alternatieven? Kunnen we samen tot een commitment van ander gedrag komen? 
 
Elke leerling die deelneemt aan Go Safe zonder afleiding VR:
- Weet wat de invloed is van afleiding op zijn of haar verkeersveiligheid.
- Leert weerstand te bieden aan de verleiding om tijdens het fietsen op zijn of haar smartphone te gebruiken.
- Is gemotiveerd om maatregelen te nemen tegen afleiding in het verkeer door de smartphone om daardoor zijn of haar eigen verkeersveiligheid te vergroten.

Om dit te bereiken worden actieve werkvormen gebruikt zoals het onderwijsleergesprek, groepsgesprek, groepsopdracht en zelfwerkzaamheid. Middels de VR beleving ervaart de leerling hoe en waarom smartphone gebruik en fietsen niet samen gaan en tot (ernstige) ongelukken kan leiden. 

Voor de uitvoering vragen wij alleen tijd en ruimte beschikbaar te stellen. Het gehele project wordt uitgevoerd door verkeersdocenten van Go Safe. De planning gaat uiteraard in overleg met de contactpersoon van de school.
 

Methodiek 

Go Safe zonder afleiding VR is interactief. de leerlingen leren door te ervaren, zelfwerkzaamheid en overtuigen. Zij ervaren door VR dat smartphone gebruik op de fiets tot ernstige ongelukken kan leiden. Middels een discussie over oplossingen en een commitment aan deze oplossingen, vergroten we de intentie tot het veranderen van gedrag. Hierdoor is de motivatie en acceptatie voor nieuw en veiliger gedrag het grootst.
 
Kosten en aanmelden 
In veel provincies of gemeenten wordt dit project deels of geheel gesubsidieerd. Is dit ook voor uw school van toepassing? Deze vraag beantwoorden we graag telefonisch of via de mail. Neem dus gerust even contact met ons op.

Wilt u graag dat wij deze leuke en leerzame lessen bij u op school verzorgen? Of heeft u nog verdere vragen? U kunt zich aanmelden of vragen stellen door contact met ons op te nemen, telefonisch of per e-mail.

Petrus Canisius College Alkmaar, Oosterhout
Weer diverse lessen in onze projectweek van de verkeersdocenten van Go Safe. Vernieuwend en spreekt de leerlingen erg aan. Geen opgeheven vingertje maar met de leerlingen op een leuke manier in gesprek. Voor de leerlingen super motiverend om hun gedrag te veranderen.
Dynamis Hoorn
Meester Arjen, de verkeersmeester, altijd leuk en leerzaam voor de klas.
Kleurenorkest Limmen
Gave lessen voor de kids. Leuk en leerzaam. De nieuwe VR lessen zijn helemaal top.
Benedictus school Heiloo
Onlineklas Verkeer is een leuke en zeer leerzame manier voor groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs. Hoe mooi is het om via Street View uitleg te krijgen van verkeerssituaties in de omgeving van de school. Dan wordt alles voor elke leerling echt duidelijk.
Junior College Julianadorp
In de introductieweek van de 1e klas komen de Verkeersdocenten voor het project "school thuis route". Ideaal om direct iets te doen aan de veiligheid van de kids op de nieuwe route naar de nieuwe school.
Ichthusschool in Hoorn
"Dodehoekles gehad van docent Arjen. Wat een leuke les, het spreekt de kinderen enorm aan. Perfecte uitleg en ontzettend leuk dat alle kids zelf de ervaring op kunnen doen in de vrachtwagen.